Hvad er motocross?

Der findes mange sportsgrene inden for motorsport, og det kan derfor også være svært at holde styr på, hvad det er, de enkelte går ud på. Motocross er en af de allermest populære sportsgrene i kategorien, og den er lige så eftertragtet at deltage i, men også at se på. Især i USA er populariteten meget stor, og der er her forskellige former af denne sport.

I motocross kører deltagerne på en specialbygget motorcykel. Det sker på en kurvet bane, der er spækket med både hop og ujævnheder. Deltagerne dyster mod hinanden, og det sker på tid i forskellige vægtklasser.

For mange kan det være svært at gennemskue, hvad Motocross egentlig går ud på, og det ses også ofte, at folk forveksler sporten med speedway, der også er yderst populær. Banen er ofte meget bakket, og underlaget er varieret. Det kan nemlig blandt andet veksle mellem sand, grus, mudder og jord, og der er altid tale om naturmaterialer og derfor aldrig asfalt eller andet lignende materiale.

Sådan foregår en konkurrence

For deltagerne gælder det om at komme først i mål. Da motocross foregår på tid, betyder det, at man for at vinde skal nå flest omgange. Disse omgange kaldes også for heats. Til en almindelig konkurrence deltager oftest 30-40 kørere, og de kører om kap i omkring 30 minutter. Når tiden er gået, er det altså den, der har nået flest heats, der vinder. Hvor mange deltagere, der er i et løb, kan afhænge af, hvilken vægtklasse der køres i. Konkurrencens tid kan også være afhængig af dette.

Inden for motocross finder man flere forskellig arter som eksempelvis supercross og freestyle. Begge former har både maskinen og banens udformning til fælles. Supercross foregår dog indendøre og adskiller sig derfra fra det almindelig motocross. Denne art anses også for at være teknisk sværere.